Retete de toamna

#retete dulceata #dulceata de prune # retete toamna #toamna #dulceata #prune

Dulceata de prune, aromata – reteta bunicii

Dulceata de prune, aromata, ne duce cu gandul la copilarie, atunci cand bunicii pregateau cele mai savuroase si aromate dulceturi pentru camara de iarna. Dulceata de prune este simplu de preparat de catre oricine, mai ales in aceasta perioada in care prunele se gasesc la orice pas.

Ingrediente pentru dulceata de prune

  • 3 kg prune
  • 3 kg zahar
  • 3 batoane de vanilie
  • sucul de la o lamaie

Cum se prepara dulceata de prune

Spala bine prunele si indeparteaza-le samburii, in timp ce le verifici cu atentie sa nu aiba viermi. Taie-le apoi in sferturi si pune-le intr-o oala, in care urmeaza sa le fierbi. Toarna peste acestea zaharul si lasa-le sa stea la temperatura camerei timp de 3-4 ore. Amesteca din cand in cand pentru ca zaharul sa se dizolve, iar prunele sa-si lase zeama.

Pune apoi oala pe aragaz, la foc iute, amestecand din cand in cand. Adauga batoanele de scortisoara si susul de lamaie si lasa totul sa fiarba la foc mic.

Cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn, aduna spuma care se formeaza la suprafata in timp ce fierbe dulceata. Lasa dulceata de prune sa fiarba pana cand zeama scade la jumatate.

Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata de prune pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata. La final indeparteaza batoanele de scortisoara din aceasta.

Dulceata de prune se pune fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.

Cum se serveste dulceata de prune

Dulceata de prune poate fi servita alaturi de clatite, paine prajita sau poate fi adaugata in diferite retete de prajituri.

Sursa foto: ele.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea