Toamna in gradina

#gazonul toamna #gazonul # fertilizare gazon toamna # gazon toamna #ingrijire gazon #toamna

Cum sa ingrijesti gazonul toamna, pentru a-l pregati pentru iarna

Toamna este momentul perfect pentru a pregati gazonul pentru iarna. In plus, acesta are nevoie in continuare de ingrijiri, deoarece temperaturile si zilele ploiase de toamna ii priesc din plin, acesta crescand mult mai rapid. Iata cum trebuie sa ingrijesti gazonul toamna.

1. Inlatura buruienile

Buruienile rasarite printre iarba trebuie indepartate de indata ce le observi, in caz contrar vor “invada” gazonul si in cele din urma il vor distruge.

2. Tunde regulat gazonul

Gazonul are un ritm de crestere alert in zilele de toamna, cand nu duce lipsa de apa iar temperaturile nu scad sub 0 grade. In aceasta perioada, gazonul trebuie tuns la 5 cm inaltime, o data la doua saptamani. Ultima tundere se face la inceputul lunii noiembrie, daca temepraturile nu scad sub 0 grade Celsius la amiaza.

Iarba nu trebuie lasata prea inalta si nu trebuie tunsa nici foarte scurta, deoarece inghetul si zapada o vor distruge.

Atentie! Dupa fiecare tundere, inlatura resturile vegetale rezultate iun urma tunsului. Acestea favorizeaza aparitia bolilor.

3. Fertilizaeaza gazonul

Gazonul are nevoie de fertilizari in perioada de toamna. La sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, adauga un ingrasamant special pentru iarna, pe baza de potasiu si fosfor. Acesta ii va intari radacinile si ii va creste rezistenta la inghet. Ingrasamantul trebuie adaugat inainte de primul inghet, deoarece dupa aceea gazonul nu se mai “hraneste” ci intra intr-o perioada de repaos pana la primavara.

4. Insamanteaza gazon nou

Daca iarba este deteriorata, uscata, sau observi ca anumite portiuni sunt afectate de boli ori daunatori, indeparteaza peticele respective de iarba. Planteaza noi seminte de gazon in locurile respective, dar si in locurile in care acesta s-a rarit.

Dupa plantarea semintelor tine cont ca timp de doua saptamani sa uzi gazonul in fiecare dimineata, cu exceptia zilelor in ploioase de toama. Primele fire de iarba rasar dupa 10-14 zile de la plantare.

Atentie! Plantarea gazonului trebuie facuta cand temperaturile nu ating pragul inghetului in timpul noptii. In caz contrat amana plantarea pana la primavara.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului