Toamna in gradina

#toamna in gradina #recoltare gutui #recolta de toamna #toamna #gutui

Ghid de recoltare si pastrare a gutuilor

Gutuile, cele mai aromate fructe ale toamnei, sunt si ultimele fructe care se recolteaza inaintea venirii sezonului rece. Iata ce trebuie sa stii despre recoltarea si pastrarea gutuilor.

In general, gutuile de coc la finalul lunii noiembrie. Cu toate acestea, expertii recomanda ca recoltarea acestora sa se faca inainte ca fructele sa fie complet coapte, pentru a nu deveni pietrose.

Pentru a stabili momentul potrivit pentru recoltare trebuie sa fii atent la cateva detalii esentiale precum culoarea si puful acestora.

Gutuile pot fi culese in momentul in care coaja acestora are cuoarea galbena. Pentru a fi sigur ca momentul recoltarii a venit, sterge cu mana puful de pe o gutuie. Daca acesta se sterge cu usurinta si nu ramane pe fruct este momentul sa le culegi. Daca nu, este indicat sa le mai lasi cateva zile in pom. Daca fructele sunt culese prea devreme, puful nu va mai putea fi indepartat si va trebui curatat cu tot cu coaja.

Un alt semn ca gutuile pot fi culese este faptul ca se desprind cu usurinta de ram.

Depozitarea gutuilor

Gutuile pot fi pastrate timp de cateva luni, daca se respecta cateva conditii esentiale. In functie de soiul acestora, si de conditiile in care sunt tinute, fructele pot fi pastrate pana in decembrie sau chiar ianuarie.

Primul pas este sortarea fructelor. Se vor alege fructele sanatoase, fara urme de lovituri si bataturi, care pot fi pastrate timp de cateva luni fara a se altera si a le strica si pe cele de langa ele.

Fructele trebuie depozitate intr-o incapere racoroasa dar uscata in acelasi timp. Nu le aseza direct pe sol. Este indicat sa le pastrezi in ladite, tapetate cu hartie, pentru a tine umezeala la distanta si a preveni alterarea fructelor.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea