Retete de toamna

#cum se pune varza la murat #varza la murat #varza murata #varza

Cum se pune varza la murat! Reteta bunicilor! Nu ai cum sa dai gres cu aceasta

Sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie este perioada perfecta pentru a pune varza la murat. Aceasta are suficient timp pentru a se acri pana la Craciun, cand poti pregati traditionalele sarmale.

Sa pui varza la murat nu este greu insa trebuie sa dai dovada de rabdare si sa urmezi cu strictete reteta. In caz contrar, aceasta nu se va acri, sau din contra, se va strica.

Ingrediente pentru varza murata

  • 15 verze albe de marime medie
  • 50 linguri sare grunjoasa mare (aproximativ)
  • 5 radacini de hrean
  • 6 crengute uscate de marar
  • 10 crengute de cimbru
  • 1 stiulete de porumb

Cum se pune varza la murat

Indeparteaza primul strat de frunze, sau primele doua straturi, in functie de cat de bine arata acestea. Spala apoi foarte bine verzele, dar si restul ingredientelor.

Curata porumbul de pe stiulete si spala si boabele acestuia. Curata si hreanul de coaja si taie-l fasii, pe lungime.

Cu ajutorul unui cutir cresteaza cotorul verzelor si formeaza cratere in acestea, pe care sa le umplii cu sare. Numara si noteaza numarul de linguri de sare folosite la umplerea acestora.

In butoiul special pregatit adauga un strat de marar, jumatate din cantitatea de porumb, si cateva fasii de hrean. Pune apoi verzele, cu craterul in sus, avand grija ca sarea sa nu curga din acestea. Intre randurile de varza mai adauga cate putin hrean si crengute de cimbru. La final adauga hreanul ramas, porumbul si mararul.

Lasa varza sa stea astfel timp de 24 de ore. Dupa aceea, umple butoiul cu apa si noteaza cati litri ai folosit. La un litru de apa trebuie sa adaugi o lingura de sare. Scade numarul de linguri de sare folosite la umplerea verzelor si completeaza cu sare dupa necesitati.

Adauga deasupra o farfurie mica sau o alta greutate care sa tina toate ingredientele in zeama. De acum, timp de o saptamana va trebui sa "aerisesti" zilnic varza, cu ajutorul unui furtun in care sa suflii cu putere. Aceasta procedura grabeste procesul de fermentare si nu lasa varza sa se strice.

Dupa o saptamana, cand vaza incepe sa fermenteze, muta butoiul in balcon sau in beci siinveleste-l bine intr-un strat generos de paturi, pentru a-l feri de inghet.

Varza va fi numai buna pentru a fi folosita la prepararea sarmalelor dupa o luna si jumatate sau doua luni, in functie de cat este de cotoroasa.

Sursa foto: delabogdana.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea