Toamna in gradina

#legume octombrie #gradina octombrie #gradinarit #legume

4 legume pe care le poti planta in octombrie

In general, toamna goleste gradinile de recolte si te forteaza sa te refugiezi in casa pana dupa trecerea sezonului rece. Exista insa si exceptii atunci cand vine vorba de pregatirea unor recolte timpurii de legume, iar anumite soiuri pot fi sadite cu succes in rasaduri pe timp de toamna, mai ales daca aceasta se anunta a fi una blanda.

Iata ce poti planta in gradina in luna in octombrie:

Fasole verde

Sadita la o adancime cu 5-7 cm mai mare decat de obicei, fasolea verde este o alegere perfecta pentru un gradinar care are chef de munca in octombrie. Este bine ca la fiecare cuib sadit sa pui si un tarus pe care planta sa se ridice in primavara. Soiurile recomandate de specialisti sunt Aquadulce Claudia si Sper Aquadulce.

Sparanghel

In urma cu aproape 100 de ani, sparanghelul era o leguma servita indeosebi in restaurantele de lux si se cultiva pe suprafete intinse, in special in sudul Olteniei. Pentru infiintarea unei culturi de sparanghel in gradina va trebui sa astepti doi ani, ceea ce inseamna ca abia in primavara lui 2019 vei putea sa te lauzi cu recolta ta, dar asteptarea merita, daca e sa tii cont ca apoi vei putea rodi planta timp de 25 de ani pana la infiintarea unei noi culturi.

Poti opta pentru soiurile Pacific Purple sau Pacific 200, acestea fiind cele mai rezistente la conditiile meteo din prezent.

Mazare

La fel ca si fasolea verde, mazarea poate foarte bine sa fie plantata inca de toamna. Sadeste in rasaduri late, la o distanta de 30 de cm intre randuri. Soiurile cele mai potrivite se dovedesc mazarea gigant de zapada (aclimatizata pentru Elvetia), mazare kelvedon sau meteor.

Usturoi

Poti pregati de pe acum un rasad de usturoi pentru a avea planta gata de cules verde la inceput de primavara. Fiecare catel de ustoroi va trebui ingropat la aproximativ 5-6 cm, iar intre cuiburi este necesar sa lasi o distanta de 30 cm. Usturoiul verde il vei putea folosi in bucutarie inca din primavara, in vreme ce recolta de capatani va putea fi stransa spre inceputul verii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare