Toamna in gradina

# septembrie 2017 #calendarul gradinarului #activitati de gradinarit #gradina

Calendarul gradinarului: Activitati de gradinarit obligatorii in septembrie

Septembrie este o luna plina pentru gradinari. Activitatile si sarcinile de gradinarit se multiplica, iar pentru a nu sari peste nimic important este indicat sa apelezi la o agenda in care sa-ti notezi sarcinile pe care le ai de indeplinit.

Septembrie este luna in care se coc o multime de fructe, printre care si strugurii, legumele sunt potrivite pentru a fi culese, si incepe semanatul pentru noi flori si legume.

Activitati in gradina de legume

In septembrie continua culesul legumelor, pe masura ce acestea se coc. Rosiile, ardeii grasi, gogosarii, fasolea, vinetele si multe alte legume sunt numai bune de cules luna aceasta.

Pregateste parcelele de pamant ale caror culturi nu mai dau roade pentru a planta noi legume de care sa te bucuri pana la finalul toamnei, precum: ceapa verde, usturoi verde, ridichi sau gulii. Tot acum poti planta soiurilor de legume rezistente la frig, precum: salata verde, ridichi, spanac, broccoli, sfecla, conopida, dovlecei de iarna, napi si gulii.

Activitati in gradina de legume

In luna septembrie incepe culesul viilor. Atentie insa, se recolteaza doar cand sunt foarte bine copti. Soiurile de struguri rosii se culeg la circa 10-15 zile dupa cele albe, iar cele aromate se culeg cu circa 10 zile mai tarziu decat cele rosii. Data la care strugurii se culeg, variaza de la an la an in functie de conditiile meteo.

Nu uita sa verifici si pomii si arbustii fructiferi si sa continui sa culegi fructele care se coc.

Strange seminte pentru 2018

Luna septembrie este ideala pentru strangerea semintelor pe care urmeaza sa le plantezi in primavara lui 2018. Daca legumele de anul acesta au dat roade bune si ai fost multumit de calitatea lor, nu are rost sa dai banii pe noi seminte anul viitor. Rosiile, castravetii, ardeii grasi si ardeii iuti sunt doar cateva din legumele a caror seminte le poti pastra chiar tu.

Tunde pomii frunctiferi si curate-i de uscaciuni

Pomii fructiferi ale caror fructe au fost deja recoltate, pot fi tunsi in aceasta perioada a anului, astfel incat anul viitor sa te bucuri de roade bogate. De asemenea, este important sa indepartezi toate crengile uscate.

Taierile trebuie aplicate si arbustilor fructiferi, care nu mai dau roade, precum: zmeurul, murul, agrisul si coacazul.

Ingrijeste gardul viu, gazonul si straturile de flori

Nu uita sa tunzi periodic gazonul in luna septembrie. Iarba creste rapid in aceasta perioada, mai ales daca ploile isi fac tot mai des prezenta. Daca este necesar indeparteaza buruienile crescute in acesta, pentru a te bucura de un gazon frumos si sanatos.

Daca anumite bucati din gazon s-au uscat, este momentul ideal sa plantezi noi seminte sau sa-l peticesti.

Nu uita de gardul viu! Taie-i crengile inestetice si elimina crengile uscate si ramurile bolnave.

Daca vrei sa te bucuri de frumusetea florilor in timpul primaverii, nu uita sa plantezi inca de la sfarsitul acestei lunii flori cu bulbi precum lalele, zambile, narcise sau branduse.

Tot acum este perioada perfecta pentru a planta arbusti vesnic verzi sau conifere, dar si pomi fructiferi.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului