Toamna in gradina

#compost din frunze de toamna #frunze de toamna #compost din frunze #frunze #compost

Compost din frunze de toamna, un rasfat pentru gradina ta

In fiecare toamna, in gradina ta se asterne un pat de frunze viu colorate, dar deloc inestetice. Cu toate acestea, frunzele indepartate nu trebuie arse si nici aruncate, deoarece sunt benefice pentru gradina. Invata cum sa transformi frunzele in compost, pentru a hrani apoi solul cu ingrasaminte naturale.

Pentru crearea compostului alege un loc bine aerisit, dar cat mai departe de casa, pentru ca mirosul acetuia sa nu te deranjeze pe tine sau chiar pe vecini. De asemenea, este indicat ca locul ales pentru compost sa fie cat mai departe de copaci, deoarece frunzele vor mucegai si vor ataca scoarta copacului, care va muri in scurt timp.

Prepara compostul in recipiente incapatoare fabricate din scanduri sau din sarma, prin care aerul sa poata patrunde.

Cum se prepara compostul din frunze

Daca vrei sa obtii un compost de calitate, este important sa mentii echilibrul dintre materiile de carbon si cele de nitrogen. Astfel, pentru a alcatui un compost de calitate ai nevoie de doua treimi de materii bogate in carbon (materii de culoare maro) si o treime materii bogate in azot (materii de culoare verde).

Adauga rame in compost. Ramele vii pot fi culese din gradina, dupa ploaie. Le gasesti sub bolovani sau crengi uscate, ori le poti cumpara de la pietele pentru pescari. Ramele stimuleaza procesul de compostare si adora mediul umed creat de acesta.

Acestea trebuie adaugate in straturi. Doar in acest fel, materiile se amesteca intre ele obtinand un material de calitate.

In zilele ploioase, dar si in timpul iernii, acopera compostul cu o bucata de material impermeabil. Ai grija insa, ca aerul sa poata patrunde pe jos, pentru a permite aerisirea acestuia. In caz contrar, munca ta va fi compromisa.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea