Boli de toamna

#dieta alcalina #dieta de toamna #detoxifiere toamna

Cum ne pregatim organismul pentru toamna! Invata cum sa previi imbolnavirile

Pentru a ne feri de raceli sau alte boli specifice toamnei este bine sa nr pregatim organismul pentru o tranzitie mai usoara catre sezonul rece. Pe langa detoxifiere, o metoda vitala pentru a ne pastra sistemul imunitar sanatos, fel de important este sa ne pregatim si emotional pentru tranzitia la sezonul rece.

Este de notorietate faptul ca, in timpul sezonului ploios, creste considerabil rata depresiilor, iar toate aceste probleme pot fi preintampinate daca adoptam o strategie, formata din patru pasi foarte simpli:

1. Vitaminizeaza-te!

“Dupa o vara calduroasa, as spune chiar sufocanta, in care am simtit iesind apa prin toti porii pentru a ne echilibra si a putea mentine un optim al pielii, fiecare celula tanjeste dupa apa si hrana, pe care o regasim cu usurinta in mod natural si perfect asimilabil din fructe si legume. Sarurile pierdute prin transpiratia abundenta a verii, posibil sa ne fi dat reactii la care nici macar nu ne-am putea gandi: crampe musculare, palpitatii, o digestie dificila, cariile dentare sau deficitara functionare a glandei tiroide, fiind doar cateva din rezultatele absentei unor minerale in organismul nostru. si pentru ca toamna este bogata in fructe si legume, de ce nu am incerca o dieta detoxifianta, dar in acelasi timp, regenetanta, bazata pe sucuri obtinute din presarea la rece a legumelor si fructelor?”, explica Dana Tupa.  profesor de yoga, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA (cel mai cunoscut for international in domeniu).

2. Incarca-te cu soare!

“Zile cu soare putin si corpul acoperit de haine, timpul indelungat petrecut in incaperi, absenta vitaminei D3, sunt lucruri care ne asteapta pentru urmatoarele luni. Chiar si pentru cei mai putin norocosi cu sanatatea si care nu suporta soarele puternic, este momentul propice de a petrece timp liber in parc, sub razele blande ale soarelui de toamna, sau de ce nu, chiar la mare!?”, declara profesorul de yoga Dana tupa.

3. Miscare, miscare si iar miscare!

“Pe principiul respire si oxigeneaza-te, corpul nostru se pregateste lejer pentru perioada grea a iernii, cu doua sarbatori in care vrem, nu vrem, petrecem timp excesiv in jurul mesei. De cate ori nu ne propunem diete dupa sarbatori sau pana la concediu? Poate faci parte din categoria celor care nu iubesc efortul fizic excesiv, sau pur si simplu, nu iti permite sanatatea. De ce nu am incerca o miscare usoara si lejera in cadrul unor sesiuni de yoga, care iti faciliteaza regenerare, tonifiere musculara usoara, energizare, flexibilitate si eliminarea stresului? Orice miscare este buna, mai ales daca nu este excesiva pentru resursele personale, iar anumite forme de yoga sunt chiar foarte lejere si cu efecte reale”, este de parere profesorul Dana Tupa.

4. Dieta alcalina pentru 7 zile, ca sa nu racim in tot sezonul rece

Specialistii recomanda ca, in sezonul de tranzitie, sa adaugam in meniul nostru zilnic alimente de natura alcalina, pentru a ne imbunatati sistemul imunitar. “Ideal ar fi ca dieta alcalina sa o adoptam ca stil de viata pentru macar o saptamana pe luna, cu atat mai mult cu cat beneficiile ei sunt incomensurabile, sau cel putin, sa crestem pana la 75% hrana de natura alcalina in meniul nostru obisnuit. Dieta alcalina aduce mai multa energie, fenomen cunoscut chiar si de catre copii in cazul bateriilor alcaline ce dureaza mai mult… La fel si corpul uman, al carui pH se echilibreaza, duce la o energizare optima, la eliminarea toxinelor si, treptat, la eliminarea diferitelor afectiuni”, declara Dana Tupa. In opinia specialistului, o dieta alcalina exclude in principal, hrana care are in continut: zahar - natural sau nu (inclusiv fructoza), glutenul si fainoasele in general, carnea, lactatele, alcoolul, cafeaua – sau, cu alte cuvinte, cam 90% din ceea ce consuma un om obisnuit. “Recomandat ar fi sa mancam tot ceea ce este verde: salate, germeni ai diferitelor plante, seminte, legume fierte sau crude, sucuri de legume, pudra de orz, ovaz si grau verde, alfalfa, spirulina, chlorella, lamai si grapefruit-ul care nu este dulce”, conchide Dana Tupa.

Sursa foto: pixabay.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului